Tips

Jezelf een beetje NooB af maken

Als je een Secondlife account gaat aanmaken krijg je de keuze uit een aantal avatars waar je mee geboren wordt in deze wereld. Dat zijn standaard avatars en gelukkig hoef je er zo niet lang bij te lopen (tenzij je dat echt wel wilt natuurlijk).
De afgelopen jaren is er al veel veranderd waardoor je als NooB er tegenwoordig al een stuk gezelliger uitziet maar Secondlife staat nooit stil en met de komst van Mesh (nieuwe vorm van kleding maken en bouwen waardoor je mooiere bijna rl achtige uitstralingen krijgt en je met bouwen minder prims gebruiken kan) is zelfs de meeste NooB kleding achterhaald.

Ik ging een paar kleine fases door de afgelopen jaren:

 

Er zijn veel shops waar je als je member wordt van die groep gratis skins, shapes, kleding, haar, schoenen, sieraden en spullen kan halen en ja ook zelfs Mesh items dus zeker de moeite waard om mee te starten tot je weet of je door wilt gaan en geld wilt gaan verdienen of stoppen in Secondlife.
Een aantal van deze shops staan onderaan dit artikel inclusief de slurl (ik sprak dat in mijn begin jaren, tot grote hilariteit van mijn omgeving, uit zoals je het ziet staan maar eigenlijk is het SL- URL (de Secondlife link)) om er direct heen te TP-en.

Als je in SL komt kun je je uiterlijk zelf al snel veranderen door met je rechtermuisknop op jezelf te klikken. Dan krijg je een ‘taartmenu‘ waar allerlei opties instaan, maar voor nu kies je de optie appearance in het menu door er met je linkermuisknop op te klikken. Dan krijg je de optie edit outfit of edit shape en voor die laatste kies je. Als het goed is zul je ook zijn opgevallen dat je avatar in een bepaalde houding daarbij is gaan staan. Dit is handig want dan sta je stil en kun je precies zien wat er gebeurt.

Klik op de foto’s om ze vergroot te zien.

Note: Het allerfijnste is dit te doen als je alleen bent op een prive stukje zodat je bijna helemaal bloot kan gaan staan en waar niemand je lastig valt.  

Je ziet in dat schermpje allerlei opties waarmee je kunt gaan schuiven en daar kun je je eigen shape mee maken. Je handen groter of kleiner maken, je benen langer of korter enz. Echt van alles om je avatar de vorm te geven waar jij je bij thuis voelt en waarvan jij kan zeggen ja dit is wie ik ben of zou willen zijn.
Gewoon lekker mee gaan spelen tot je tevreden bent.  

Als je dit allemaal naar wens hebt gedaan (neem van mij aan dat je dit nog wel een paar keer zal gaan veranderen omdat je steeds weer iets ziet waar je nog niet helemaal tevreden mee bent) sla je jezelf op door de optie save as te kiezen in het schermpje waar je net al die schuifjes hebt verschoven. Geef jezelf in het schermpje dat dan opent een herkenbare naam (meestal iets van je naam en dan de datum en jaartal) zodat je je altijd terug kan vinden voor het geval er iets fout gaat. Je zal ook zien dat je icoontje en de bijbehorende tekst in je inventory, waar je jezelf dus kan terug vinden onder outfits, grijs vet gedrukt is. Dit betekent dat je dit dus aan hebt (wear). Door met je rechtermuisknop op de tekst te gaan staan zoals in de afbeelding kun je kiezen voor de optie copy. Als je dit doet kun je de opgeslagen shape in een ander mapje plaatsen. Hiervoor kies je het tabblad inventory en dan klik je met je linkermuisknop op het plusje (als je er met je muis alleen gaat staan zie je de tekst add new item) en kies je in het nieuwe schermpje folder en geef je deze folder een naam waardoor je jezelf snel kunt terug vinden. Dan doe je rechtermuis klik op die map en in het venster dat dan opent kies je past als je dan dubbel klikt op dat mapje zul je zien dat je shape die je net copieerde nu ook geplaatst is in dit nieuwe mapje.

 

Volgende stap is dan een nieuwe skin, wat leuke kleding, schoenen, items en natuurlijk ook een nieuw kapsel. Volg onderstaande linken om wat gratis mogelijkheden te bemachtigen.

Let op! als je geld gaat uitgeven kies ALTIJD eerst een Demo. Een Demo is een pas item van de skin, het haar of de kledingstukken die je mooi vind. Door de demo kan je zien of het echt wel is wat jij wilt. Als dat zo is dan kan je het kopen en anders zoek je door naar iets anders. Dit kost wat meer handelingen maar scheelt een boel geld.
Sommige shops laten je 1 linden betalen voor een demo maar de meeste geven die 1 linden na aankoop van de demo ook gelijk weer terug. Ze doen dit zodat goed geregistreerd wodrt dat jij die demo gekocht hebt.

Je kan deze shop stap natuurlijk ook als eerste doen zodat je alles al bij elkaar hebt. De keuze is aan jou en jouw tijd.

Lid worden van deze groep is vereist, borden bij het landingspunt
Gizza Creations  http://maps.secondlife.com/secondlife/GizzA%20Creations/136/97/72

Nu heb je wel allerlei gratis items maar ja de meeste zitten in blokjes (boxen) in je mapje objects in je inventory. Als je wear doet hangt er ineens een blok aan je, tja en dat is ook niet de bedoeling als je je eigen net aan het pimpen bent. Dus daar moeten we ook wat mee doen.

Update 2021:
Tegenwoordig hebben veel shops hun items in een hud. Die doe je add (rechtermuisklik op het item in je inventory en kies dan in het rijtje opties voor add) en dan is het in je scherm geplakt. Er zijn dan 3 mogelijkheden die zich kunnen voordoen:
Je krijgt een pop up rechts bovenin je scherm met de optie accept of decline. Kies accept en het item is in een folder in je inventory terecht gekomen.
Je krijgt geen pop up maar moet eerst op unpack klikken op de HUD (het plaatje dat op je scherm zit). Dan krijg je een pop up rechts bovenin je scherm met de optie accept of decline. Kies accept en het item is in een folder in je inventory terecht gekomen.
Je krijgt een pop up met de vraag unpack, klik dit aan en je krijgt een pop up rechts bovenin je scherm met de optie accept of decline. Kies accept en het item is in een folder in je inventory terecht gekomen.
Als je het heb uitgepakt klik je in je scherm op de hud met een rechtermuisklik en dan kies je in de opties detach en dan is het weer van je af en netjes in je inventory.

Een box uitpakken doe je als volgt:
Je sleept de box vanuit je inventory naar de grond (dit kun je alleen doen in een Sandbox of op een andere plek waar je boxen mag rezzen, te zien bovenin je beeldscherm. Als daar geen boxje met verbodsbordje staat mag je dat doen, op een Sandbox mag dat altijd)
Je hoort een sissend rezz geluidje en daar staat je box (sommige designers geven de box een mooi uiterlijk bijvoorbeeld als tas)
Je klikt met je rechtermuisknop op de box en kies de optie open
Dan opent zich een schermpje en kun je kiezen copy and wear of copy to inventory
Kies copy to inventory en, soms moet je aangeven dat je dat echt wilt doen,  het staat in een mapje in je inventory
Dit kun je altijd makkelijk terug vinden door in je inventory het tabblad recent items te kiezen dan weet je zeker dat het gelukt is.
Dan klik je weer met rechtermuisknop op de box die je op de grond had gerezzed en kies de optie take in het taartmenu dat dan weer verschijnt. Dan heb je hem weer terug in je objecten mapje in je inventory. Sommige boxen zijn copy. Dat betekent dat je ineens twee dezelfde boxen in je inventory hebt. Dan kun je de bovenste deleten door er weer met je rechtermuisknop op te klikken en in het venstertje dat dan opent delete te kiezen.

Doe dit alleen als je twee dezelfde genaamde  boxjes boven elkaar hebt staan in je objecten mapje of zeker weet dat je dit dubbel hebt! Anders ben je het kwijt. Soms staat het wel in je Trash (vuilnisbakje) mapje maar soms is het echt helemaal weg en terug krijgen via LL gaat niet gebeuren en als het gratis was is het niet zo een drama maar als je er voor betaald hebt is het erg frustrerend.

Herhaal bovenstaande met alle boxjes die je wilt openen zodat je al je kleding uitgepakt hebt. Nu is het eigenlijk ook verstandig om voor jezelf verschillende mapjes aan te maken in je inventory om alles gelijk goed in te delen zodat je het makkelijker terug kan vinden. Dit doen we in een volgend blog gesprek doornemen want nu zijn we bezig met het omtoveren van NooB naar een wat leukere avatar tenslotte 😉

Nu gaan we dan eindelijk beginnen met het aankleden.

Skin:
Als je een skin hebt gevonden dan gaan we die nu wear doen. In je inventory kies je tabblad recent items en zoek je het mapje met het woord skin erin. Dit mapje bevat meestal verschillende tinten dus gewoon elke skin in dat mapje even uittesten zodat je de huidskleur vind die het beste bij jou past. Dit doe je door het eerste skin zinnetje in het mapje met je rechtermuisknop aan te klikken en de optie wear te kiezen in het zich zojuist geopent venstertje. Dan als je naar jezelf kijkt door middel van de cam te hebben gedraait zie je dat je helemaal doorloopt en vaag wordt maar dat betekent dat je nieuwe huidje aan het rezzen is. Als het uitgerezzed is zie je er meteen anders uit. Deze handeling kun je dus doen met alle skins die in dat mapje zitten zodat je voor jezelf de beste eruit kan halen. Als je dit hebt gedaan gaan we verder met de haren.

Update 2021:
Tegenwoordig zijn er 2 verschillende manieren voor een skin, De boven beschreven methode of BoM. BoM ga ik zo snel mogelijk behandelen.

Haar:
Je gaat naar het mapje waar je haar in verstopt zit en kiest daar de meestal bijgevoegde bald base en doet deze wear. Op de bald base zitten meestal nieuwe wenkbrauwen geplakt. Maar zorgt er ook voor dat de NooB haartjes verdwijnen. (Als je make up wilt dan moet je dat altijd adden want met wear kunnen andere lagen op je hoofd verdwijnen.) Daarna kies je het blokje in hetzelfde mapje want dat is je haar. Doe deze add en voila je hebt ineens een geweldig kapsel 😉

Pas wel op soms zit er een HUD bijgeleverd, deze moet je alleen add doen en die verschijnt dan in je beeldscherm. Dit is om je haar verschillende kleurtjes te geven of om haaraccesoires van texture en/of kleur te veranderen. Dit is dus niet je haar! Je haar kun je zovaak veranderen als je wilt naar gelang het aantal kapsels dat je in de loop der tijd verzameld.

Kleding:
Als je ondergoed hebt gevonden is het het fijnste als dit geen mesh is maar een underlayer (onderlaag) dan doe je wear en heb je in iedergeval een onderbroekje aan. Daarna ga je naar de mapjes waar je een jurk, broek, shirt en/of rok hebt zitten. Als dit mesh is dan zitten daar van 1 item verschillende maten is. Dat is omdat Mesh helaas (nog) niet aanpast aan de vorm van de avatar zoals layers wel doen. Je doet als eerste bij Mesh het witte shirtje met blokjes/raster aan. Dit is een alpha layer en zorgt ervoor dat er bepaalde delen van je lichaam onzichtbaar worden. Het aantrekken doe je door middel van rechtermuisknop klikken op de alpha layer, in het menu add kiezen en aanklikken met je linkermuisknop. Daarna kies je een small, medium of large (soms zijn er meer maten bijgevoegd) blokje en doe deze ook weer aantrekken net als met de alpha layer via de optie Add aan je avatar. En dan is ineens je avatar gedeeltelijk of geheel (afhankelijk van wat je hebt gekozen) aangekleed. Indien je alleen een broek of rok hebt gekozen herhaal je bovenstaande stappen ook met een shirt.

Met je schoenen doe je dit precies zo, alleen moet je daar ook nog een shoebase bij wear doen en voila je bent bijna NooB af 😀    

Het verschil tussen wear en add is het volgende:
wear is de eerste laag die je aantrekt op een bepaald gedeelte van je lichaam (undershirt, pants, underpants, shirt, jacket zijn allemaal lagen (layers)) en add is de extra laag die op dezelfde vaste plek wordt geplaatst want mesh kleding, sieraden, haar en alles wat je verder op je avatar lichaam draagt zit vast gemaakt aan je lichaam, je buik, je romp, je schouder enz. Dankzij de add optie kun je op dezelfde plaats twee of drie lagen/objecten dragen. Een belangrijke verbetering sinds ongeveer een jaar tegenover vroeger toen dit nog niet kon.

Ik hoop dat ik je weer wat wijzer hebt kunnen maken en als ik iets vergeten ben hoor ik het natuurlijk ook graag zodat we het completer kunnen maken.

Als je een shop hebt met gratis items voor Newbies en/of alle andere inwoners van Secondlife mag je me natuurlijk ook benaderen dan plak ik jouw shop en SLurl onder de shops knop.

Liefs,
Toya

2 thoughts on “Jezelf een beetje NooB af maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *